Skriv ut

Pensionen är slut - går det att låna 500 SEK?

Ett stenkast från domkyrkan i Härnösand spreds en ljuvlig doft av nybakade bullar. Följde du bulldoften, så kom du in i ett gammalt "bondkök" med ljusblå bröstpanel, rödrutiga dukar, små burkar och pryttlar överallt. Så var känslan och upplevelsen på Rutiga dukens café.

Min största drivkraft är glädje. När jag känner glädje så får jag hur mycket energi som helst så för mig var det naturligt att göra Rutiga Duken till något mer än "bara" ett vanligt café. Min ambition var att alla gäster skulle få känslan att de kom "hem till oss" Vi ville förmedla glädje och att gästerna skulle känna sig bekräftade och unika.

Förädling genom kundkontakt

Tjejerna i kassan, vårt ansikte utåt, var viktigast. Vi ville att de skulle ha kraft, energi och ha kul, även när det var stressigt. De jobbade därför sex timmar och fick betalt för åtta. Som man uppfattar medarbetarna så uppfattar man företaget - var vår devis. Genom varje kundkontakt förädlades bilden av vårt café. Dessutom bidrog vårt tankesätt till en extremt snabb och personlig service som också gjorde annonsering överflödig.

Olika gäster - olika behov

En viktig sak varför vi lyckades så bra var dels att vi hade många stamgäster och dels att vi hade ett relativt litet café. Framför allt tror jag det bottnade i att vår personal själv fick fundera på hur de ville bli bemötta för att sedan bemöta gästerna på samma sätt. På Rutiga Duken fanns alla slags gäster och alla kände sig hemma. På morgonen hade vi våra hantverkare som beställde samma mackor varje dag. De ville ha snabb service med väldigt högt i tak och många skämt. En annan stående gäst som lärde sig att komma lite senare för att få plats och lugn och ro att läsa tidningen var Farbror Döv (som vi kallade honom). Han hade varje dag en lapp där han hade skrivit upp vilken macka han ville ha Ibland kunde det stå "pensionen slut, går det att få låna 500 kronor?" Visst fick han det och några dagar senare kom han tillbaka med pengarna och en ny lapp " Tack för lånet!"

Tant Aurora 95 år och Melvin 3 år var två stammisar som båda gärna ville vara i köket med oss. Tant Aurora ville köpa kakan i köket och prata. Melvin hjälpte mig med äggskalning medan mamma fikade. På Rutiga Dukens café kunde man också få lite massage på en spänd axel, även tröst och uppmuntran ingick i vårt koncept.

Sluta i rättan tid

Vi drev Rutiga Dukens café i 8,5 år och det gick jättebra. När jag ville sälja var det många som blev förvånade. Men i takt med att Rutiga Duken gick allt bättre så hann jag inte längre med dessa fantastiska möten som gav mig energi. Jag blev mer och mer en producent och förvaltare. Då dalade både min glädje och energi.

Följa sin magkänsla och ledstjärna

Om jag idag, med det jag vet om personal branding, fortfarande ägt Rutiga Dukens café, hade jag vågat lyssna mer till min magkänsla. Med facit i hand skulle jag byggt vidare på det jag är bra på och som ger energi och framgång. Jag tror att vårt koncept kunnat bli en kedja som vi hade kunnat etablera i hela landet. Samtidigt är jag övertygad att vi alltid gör vårt bästa och försöker i aktuell stund ta bra beslut. Jag är jätteglad att jag följde min magkänsla och min ledstjärna glädjen och sålde i tid för att ge mig ut mot nya spännande äventyr.

Skrivet av Karin Sandin

 

DELA INLÄGG

Facebook Twitter Blogger

Om värdskap - värdskapsfilosofin

Om värdskap - värdskapsfilosofin Nu kan du beställa värdskapfilosofin i tryckt format. Skriften är på 34 sidor och innehåller tio delar om värdskap och konsten att få människor att känna sig välkomna. Pris 55:-/st Vid beställning, kontakta kicki@vardskapet.se
BÖCKER FRÅN VÄRDSKAPET
DET GODA VÄRDSKAPET DET GODA VÄRDSKAPET
Boken om konsten att få människor att känna sig välkomna. En konst som utövas mot gäster, kollegor och oss själva.
Läs mer
KALENDER