Skriv ut

Varje möte är en gåva

Tänk om du skulle börja betrakta alla du möter idag som dina gäster och erbjuda gästfrihet? Tar du hand om dina goda vänner som kommer på middag hemma på samma sätt som gästerna i den verksamhet du jobbar i?

"Någon som får mig att känna mig bra med mig själv."

Svaret är inte ovanligt när jag frågar människor på seminarier om vad som kännetecknar en bra vän, arbetskamrat eller ledare. "Inte det att det behöver vara så jäkla peppande och förklara att man är så himla fantastisk. Mer att man upplever en trygghet, ett slags lugn och harmoni, tillsammans med dem."

Du kanske ser en kollega, vän, kund, patient, invånare eller främling framför dig. Att istället betrakta den vi möter som en gäst ger oss ett annorlunda perspektiv. Någon du bjuder in till ett möte. Vilket tar oss till ordet gästfrihet.
  
Gästfrihet är att erbjuda en rymd där människan vi möter är fri att vara den hon är. Som när vi har vänner boende hos oss några dagar. Vi vet att det är lite bökigt att bo "borta", så vi vill få dem att känna sig "hemma" och fria genom att förklara att vårt hem är deras, "ta mat när ni vill" och så vidare.

Öppna upp och släppa in

Det är precis samma sak med ett möte. Att den vi möter får plats. Att vi inte intecknat hela ytan med våra färdigtänkta tankar och igenmurade antaganden, utan där den andre känner sig fri att vara den hon är och tycka det hon tycker. Att utöva gästfrihet är att öppna upp. Att inkludera andra. Inte utestänga. Jag ser det tydligt i pauserna på mina föreläsningar. Hur två personer kan befinna sig i "rymden" och hur en tredje person, kanske lite ny i sammhanget, kan stå bredvid och gärna vilja vara med. Ibland ser hur jag hur ettan och tvån öppnar upp och bjuder in trean, medan många, trots att de ser trean, inte öppnar upp utan fortsätter som ingenting. Efter ett tag drar sig trean vidare för att hitta ett sammanhang där hon ryms.

Olika förpackning

Gästfrihet är att se människan. Vi homo sapiens kommer i lite olika paket. Ett är långt, nästa smalt och ytterligare ett är brett. Inslagna i olika papper, någon är mörk, en annan ljus, en har ett kors, en halvmåne eller ingenting på, lite gammalt och slitet, bredvid ett nytt och fräscht.
   Gästfrihet är att uppskatta de olika paketen. Tänk vilken trist värld om alla paket var lika. Aldrig glömma att om vi försiktigt lättar på snöret och varsamt tar bort omslagspappret och öppnar en låda, så kommer vi att upptäcka att alla innehåller en och samma sak. En människa. Tadamm! En människa som precis som vi längtar, drömmer, älskar, oroar sig och bryr sig. 

Hur gör du för att få den du möter att känna sig som hemma? Är du duktig på att erbjuda gästfrihet? Är du lika bra på att ta hand om människorna du möter i jobbet som de du träffar privat? Dela gärna med dig av dina tankar genom att kommentera artikeln längre ner på denna sida. 

Av: Jan Gunnarsson, VÄRDSKAPET

DELA INLÄGG

Facebook Twitter Blogger

Om värdskap - värdskapsfilosofin

Om värdskap - värdskapsfilosofin Nu kan du beställa värdskapfilosofin i tryckt format. Skriften är på 34 sidor och innehåller tio delar om värdskap och konsten att få människor att känna sig välkomna. Pris 55:-/st Vid beställning, kontakta kicki@vardskapet.se
BÖCKER FRÅN VÄRDSKAPET
DET GODA VÄRDSKAPET DET GODA VÄRDSKAPET
Boken om konsten att få människor att känna sig välkomna. En konst som utövas mot gäster, kollegor och oss själva.
Läs mer
KALENDER