Skriv ut

Värdskap utan åldersgräns

Lite värdskap gör det enklare för människor i olika generationer att hjälpa varandra. För precis som att värdskap fungerar i alla branscher, kulturer och livsåskådningar, så gäller det oavsett ålder.

En av våra föreläsare, Märit Torkelson, kom sprudlande glad tillbaka efter en föreläsning för en tid sedan. Hon hade träffat åttio lärare på Nyströmska skolan i Söderköping. Anledningen till hennes glädje var bland annat att hon hört talas om ett projekt inom ramen för Ung Företagssamhet. En av lärarna berättade: "En av de bästa exemplen på värdskap här hos oss är ett projekt som drivs av tre tekniker i årskurs 3, Andreas, Joacim och Adam. De ger datorkurser för pensionärer! Föreställ dig tre tonårskillar som välkomnar sina kunder redan nere i huvudentrén. Sen blir de lotsade genom skolan upp till datorssalen, allt för att de ska känna sig trygga när de kommer."

Vi ringde upp en av killarna för att få reda på lite mer om hur de gått tillväga. Så här berättade Andreas:
"Jo vi kom på den här idén eftersom pensionärer inte verkar veta så mycket om datorer. Vi förstod det av egen erfarenhet, du vet med mormor eller morfar och så där. Så vi gick upp till PRO och SPF. Där gjorde vi en liten Power-Point presentation och fick tio deltagare direkt! Totalt blev det sedan 20-25 personer, lika många herrar som damer.
För att det ska bli bra så är vi tre lärare. Då finns det tid att hjälpa alla individuellt, att lyssna ordentligt och prata med dem. De har fått berätta om sina behov, en del vill handla på nätet, göra bankärenden, skicka mail och många vill lära sig lägga över och sortera foton på nära och kära, bifoga bilder i mail och såna saker.
Det som skiljer mot att ha kursdeltagare i sin egen ålder är att vi har lite mer respekt för pensionärerna. Jag tänker efter lite extra med vad jag säger och hur jag förklarar och sedan pratar jag nog lite mer "pensionärsprat" numera. Att diskutera Melodifestivalen, våra lokala nyheter som Söderköpings nya båtlift är inte sånt som jag pratar med kompisar om. Våra pensionärer uppskattar mycket det vi gör. Vi har fått Dagens Ros för att de trivts så bra. Nu på avslutningen fick vi små kuvert med personliga meddelanden i. Det var extra kul för det hade vi verkligen inte väntat oss".

Över hela Sverige finns antagligen ungdomar som både vill och kan bjuda på sin kunskap, kunskapstörstande pensionärer och tomma skolsalar. Det finns säkert fler som vill vara värdar för kurser som Andreas, Joacim och Adam, varför inte sätta igång omedelbart?

Skrivet av: Ada Elmgart, Värdskapet

 

DELA INLÄGG

Facebook Twitter Blogger

Om värdskap - värdskapsfilosofin

Om värdskap - värdskapsfilosofin Nu kan du beställa värdskapfilosofin i tryckt format. Skriften är på 34 sidor och innehåller tio delar om värdskap och konsten att få människor att känna sig välkomna. Pris 55:-/st Vid beställning, kontakta kicki@vardskapet.se
BÖCKER FRÅN VÄRDSKAPET
DET GODA VÄRDSKAPET DET GODA VÄRDSKAPET
Boken om konsten att få människor att känna sig välkomna. En konst som utövas mot gäster, kollegor och oss själva.
Läs mer
KALENDER