Vad är Värdskap?
KALENDER
PRENUMERERA NU

En gång i månaden kommer Värdskapsbrevet med en inspirerande historia, nyheter samt information om utbildningar och arrangemang!

Om värdskap - värdskapsfilosofin

Om värdskap - värdskapsfilosofin Nu kan du beställa värdskapfilosofin i tryckt format. Skriften är på 34 sidor och innehåller tio delar om värdskap och konsten att få människor att känna sig välkomna. Pris 55:-/st Vid beställning, kontakta kicki@vardskapet.se

NY BOK - LEDA SOM VÄRD

NY BOK - LEDA SOM VÄRD Den här boken är en hyllning till alla operativa chefer som får världen att fungera i verkligheten. 
Läs mer
BÖCKER FRÅN VÄRDSKAPET
DET GODA VÄRDSKAPET DET GODA VÄRDSKAPET
Boken om konsten att få människor att känna sig välkomna. En konst som utövas mot gäster, kollegor och oss själva.
Läs mer
SAGT OM VÄRDSKAP
Både hjärna och hjärta måste vara med.
KONTAKTINFORMATION
Post:
c/o United Spaces
Box 190
SE-101 23 Stockholm

Besök:
United Spaces Waterfront Building
Klarabergsviadukten 63
SE-111 64 Stockholm

info@vardskapet.se
Tel: 08-714 08 10
VÄRDSKAPET I SOCIALA MEDIER
Skriv ut
Värdskapsbloggen

Att välkomna rädslan

Jan Gunnarsson
PUBLICERAD 31/5 20:56

Den kanske viktigaste delen av mina föreläsningar handlar om att välkomna sig själv, om att vara en god vän med varelsen vi ska leva varenda dag av vårt liv med. Något som är enkelt vissa dagar men inte lika lätt andra.

För värdskap handlar inte så mycket om att bli en bättre människa utan att våga vara lite mer människa. Att ha modet att öppna upp och dela med sig av den vi är till andra.

Inte heller handlar värdskap så mycket om att lära sig 10 knep för att bli trevlig, utan mer om att göra sig medveten och ta ansvar för det som hindrar oss från att vara den välkomnande, generösa och omtänksamma människan vi alla i grund och botten är födda som.

Något som ibland hindrar mitt naturliga och välkomnande jag att komma ut är överdriven rädsla. Rädsla för förändring, rädsla för det som är annorlunda och rädsla för att göra bort sig, något som är levande för mig som ständigt står på en scen framför hundratals människor.

När min kollegas dotter Nelly i våras skulle hålla en föreläsning om att välkomna rädslan i sig, för sina klasskompisar i nian, kom dessa fina ord:

“Alla är vi rädda för något, vare sig vi väljer att förneka det eller inte. Det är okej vilket som. Jag brukade förneka de flesta av mina rädslor på grund av min rädsla för att bli dömd efter dem.

När jag kom till psykologmottagningen för ungefär ett år sedan undrade jag vad som var fel på mig. Jag förstod inte varför jag var rädd för nästan allt.

Jag fick veta att rädsla är sättet vår hjärna varnar oss att vi är i fara. Den känslan vi får när vi är rädda är för att skydda oss mot farliga eller till och med livshotande situationer. Vår hjärna är väldigt smart, den larmar kroppen så att vi kan förbereda oss på att skydda oss själva.

De berättade för mig att mitt larm går igång i situationer där larmet inte behöver sättas igång egentligen, vilket är väldigt vanligt hos den moderna människan. Detta beror förmodligen på att vi har kvar den instinkten trots att vi sällan blir jagade av lejon eller bitna av farliga ormar längre. Men det här betyder inte att vår rädsla inte är lika stark. Vi kan bli precis lika rädda av scenskräck som vi kan bli om vi faktiskt skulle vara i en livsfarlig situation. 

Känslan av scenskräck är densamma som vilken annan rädsla som helst. Vare sig du faktiskt är i fara eller inte kommer den rädslan att kännas riktig.

Nästa gång du ser någon som har scenskräck eller någon annan rädsla, tänk inte att den är feg, tänk istället hur modig den personen är som verkligen möter sin rädsla.

Det kommer alltid att finnas saker vi är rädda för. Det är mänskligt.

Men jag har insett att vi verkligen inte borde skämmas över våra rädslor. Jag är rädd för bakterier, plötsliga ljud, höga ljud och smärta.

Ingen av er borde skämmas över just det NI är rädda för. Det är dessa saker som gör oss modiga.”

Tack Nelly för dina fina ord som alla borde ta till sig.

Jan Gunnarsson

 

DELA INLÄGG

Facebook Twitter Blogger