Vad är Värdskap?
KALENDER
PRENUMERERA NU

En gång i månaden kommer Värdskapsbrevet med en inspirerande historia, nyheter samt information om utbildningar och arrangemang!

Om värdskap - värdskapsfilosofin

Om värdskap - värdskapsfilosofin Nu kan du beställa värdskapfilosofin i tryckt format. Skriften är på 34 sidor och innehåller tio delar om värdskap och konsten att få människor att känna sig välkomna. Pris 55:-/st Vid beställning, kontakta kicki@vardskapet.se

NY BOK - LEDA SOM VÄRD

NY BOK - LEDA SOM VÄRD Den här boken är en hyllning till alla operativa chefer som får världen att fungera i verkligheten. 
Läs mer
BÖCKER FRÅN VÄRDSKAPET
DET GODA VÄRDSKAPET DET GODA VÄRDSKAPET
Boken om konsten att få människor att känna sig välkomna. En konst som utövas mot gäster, kollegor och oss själva.
Läs mer
SAGT OM VÄRDSKAP
Både hjärna och hjärta måste vara med.
KONTAKTINFORMATION
Post:
c/o United Spaces
Box 190
SE-101 23 Stockholm

Besök:
United Spaces Waterfront Building
Klarabergsviadukten 63
SE-111 64 Stockholm

info@vardskapet.se
Tel: 08-714 08 10
VÄRDSKAPET I SOCIALA MEDIER
Skriv ut
Värdskapsbloggen

Att välkomna en rast

Jan Gunnarsson
PUBLICERAD 16/8 14:6

Jag bor och arbetar en stor del av året i Roslagen, den norra delen av Stockholms skärgård. Mitt på ön finns det en fin gammal brädgård, vilket jag är tacksam för. Världen ser allt fler byggmarknader a la jättehangar växa upp utmed de stora vägarna, men här finns Stämmarsunds Trä. Med riktiga, vänliga och hjälpsamma människor att tala med, rödmålade hus där det luktar nysågat och några katter som stryker runt bland virkeshögarna utmed de faluröda träbyggnaderna i jakt på en mus.

Häromdagen var jag där för att hämta brädor till ännu ett projekt och hittade skylten med öppettiderna på en vägg. Den berättade inte bara när de öppnar och stänger, utan att det pågår rast två gånger under dagen. Rast. Inte ofta man ser det på en skylt idag, men fint, tänker jag. Rast.

För många av oss ”bråttommänniskor” som jäktar runt under året så blir sommaren och naturen – en möjlighet till rast. En plats där själen kan komma ikapp och få lite ro, där tankecirkusen och oron kan få lägga sig i hängmattan och inte reta upp sig på saker, en stund där man mer bara kan vara och njuta av allt det fina som pågår i denna stund.

Jag minns att min mormor berättade om hur de brukade sitta tysta tillsammans på landet mot dagens slut och ”kura skymning”, en stund för reflektion över dagen eller inte tänka alls. Tysta tillsammans.

Kanske vi skulle välkomna rasten lite oftare, även under resten av året. Att under fikapausen och lunchen ta en rast från det vi håller på med i vårt arbete. Att varje en timme ta en minuts rast från allt tänkande för att stilla oss. Och precis som skylten bestämma sig för att ha helt stängt en dag eller två i veckan.

En slags minisemester från tankar, känslor, oro och allt annat som far runt därinne och bara vara i stillhet. Som vore det en morgon vid havet i Roslagen.

En människa kallas på engelska för Human Being, men som vi oftast far fram borde det vara Human Thinking, Human Doing, Human Feeling. Human är vårt art och ordet efter vårt tillstånd. Att vara en Human Being är att ”vara”. Att inte vara fångad av alla tankar, allt görande, utan mer vara i ett varande, och låta våra tankar, känslor och oron ta rast en stund. Något som gör oss mer harmoniska och hållbara som människor.

Brädgård. Bageri. Cykel. Ängsblommor. Vävstuga. Hembygdsgård. Ångare. Kanot. Bastu. Havsörn. Fårhage.

Rast.

DELA INLÄGG

Facebook Twitter Blogger