Vad är Värdskap?
KALENDER
PRENUMERERA NU

En gång i månaden kommer Värdskapsbrevet med en inspirerande historia, nyheter samt information om utbildningar och arrangemang!

Om värdskap - värdskapsfilosofin

Om värdskap - värdskapsfilosofin Nu kan du beställa värdskapfilosofin i tryckt format. Skriften är på 34 sidor och innehåller tio delar om värdskap och konsten att få människor att känna sig välkomna. Pris 55:-/st Vid beställning, kontakta kicki@vardskapet.se

NY BOK - LEDA SOM VÄRD

NY BOK - LEDA SOM VÄRD Den här boken är en hyllning till alla operativa chefer som får världen att fungera i verkligheten. 
Läs mer
BÖCKER FRÅN VÄRDSKAPET
DET GODA VÄRDSKAPET DET GODA VÄRDSKAPET
Boken om konsten att få människor att känna sig välkomna. En konst som utövas mot gäster, kollegor och oss själva.
Läs mer
SAGT OM VÄRDSKAP
Både hjärna och hjärta måste vara med.
KONTAKTINFORMATION
Post:
c/o United Spaces
Box 190
SE-101 23 Stockholm

Besök:
United Spaces Waterfront Building
Klarabergsviadukten 63
SE-111 64 Stockholm

info@vardskapet.se
Tel: 08-714 08 10
VÄRDSKAPET I SOCIALA MEDIER
Skriv ut
Värdskapsbloggen

Med välkomnande ögon

Jan Gunnarsson
PUBLICERAD 3/9 19:48

Ser att tjejen en bit ner i lokalen gäspar några gånger och jag hinner tänka att min föreläsning nog inte är så intressant för henne. 

Upptäcker spår i nysnön utanför en av bodarna på landet en januarimorgon. Spåren leder till den nyinflyttade grannen. I boden förvaras förutom det vanliga även några flaskor whiskey, cognac och annat. Jag kollar, det verkar som alla flaskorna står kvar. Funderar under dagen vad grannen haft att göra i vår bod. Huvudteorin är att han har ungdomar som fått slut på drickat. 

Eller?

Att leva med ett välkomnande förhållningssätt är att vara öppen för andra sätt att se på en människa eller en situation än det som först kommer upp, att sträva efter att möta det med en vänligt sinnad utgångspunkt.

Jag brukar tänka på hur det kan vara i en relation när ens partner eller kollega säger något irriterat eller sarkastiskt till oss. ”Det vore ju fint om du kunde hjälpa till lite.” Hur lätt det är att reagera på det och ge tillbaka på samma sätt. ”Jaha, och att jag var här tidigt och gick igenom allt det vi talat om, det räknas kanske inte!” Att vårda en relation handlar ibland om att ta ett steg tillbaka och se på situationen med en genuin omtanke för den vi har en relation med. Istället för att känna oss angripna och ge igen, kan vi tänka att ”angriparen” inte är i harmoni, är stressad och inte tillfreds, att det som kommer till uttryck bara är ett symptom på något annat som skaver. Vid ett tillfälle bad jag en vaktmästare att flytta på några kartonger som levererats till entrédörren. Han fick ett mindre utbrott med ord som ”mitt jobb är fasen inte bara att springa med kartonger åt alla, när jag har så mycket annat att göra.” Hans reaktion handlade självklart inte om lådorna, utan att han inte kände sig behandlad med respekt, värdighet och omtanke på arbetsplatsen, att alla ”körde med honom”.

En av värdskapets sju grunder är ”helhet före delar” (de andra är; tjänande före egennytta, ansvar före undvikande, omtanke före likgiltighet, kunskap före arrogans, dialog före konflikt och glädje före besvär). Att se en helhet handlar om att förflytta sig en bit längre bort och från det vi har framför näsan, och att vi genom ett större, ett mer helt perspektiv, kan se ett sammanhang och utifrån det agera på ett visare sätt.

På landet kommer varje lördag Hemglassbilen med sin enerverande trudelutt i högtalarna. Något som stör en del av grannarna. Själv brukar jag tänka att det är någon som kämpar för att få en inkomst att leva på och att det kunde vara ett av mina barn. Då låter det lite mindre störande.

Värdskap handlar om att vilja se en människa och en situation med omtänksamma ögon, att värna om den människan, att se att det ofta finns disharmoni med i spelet när han eller hon säger eller gör något irriterat och att själv agera på ett sätt som leder till att harmoni uppstår i relationen och mötet.

Efter föreläsningen kom hon fram till mig och sa; ”ledsen att jag såg lite oengagerad ut, men jag har inte sovit på hela natten, min pappa blev hämtad av polisen i morse efter slagit min mamma i natt”.

Grannen knackade på dörren den där vintermorgonen och berättade att han sett att dörren till en av mina bodar blåst upp sent kvällen innan så han hade varit där och stängt den.

Värdskap. Konsten att se med välkomnande ögon.

Text: Jan Gunnarsson

DELA INLÄGG

Facebook Twitter Blogger