Därför utvecklar våra kunder sitt Värdskap
Våra kunder, företag, organisationer och myndigheter brukar ange fyra anledningar till att arbeta och utveckla sitt värdskap;
- De vill starta ett arbete med en välkomnande kultur. De söker inspiration och kompetens för att göra det på ett bra sätt.
- De har påbörjat ett arbete med en välkomnande kultur men behöver komma vidare. Få engagemang och energi!
- De behöver revitalisera sin välkomnande kultur. Ofta efter ett gediget arbete som genomfördes för några år sedan.
- De har redan en bra välkomnande kultur och behöver fylla på med inspiration och kompetens för att hålla kulturen levande. Ofta för att det kommit till nya medarbetare eller organisationen har förändrats
Börja med det viktigaste. Börja med människorna.
Ett bra bemötande, god service och samverkan bygger på förhållningssättet mellan människor. Att grunda verksamheten med värdskapsfilosofin är därför klokt innan ni genomför andra utvecklingsinsatser, kurser, projekt och program. Värdskap omfamnar alla typer av relationer och är därför grundläggande i alla verksamheter:
Bättre bemötande
I en värld där produkter, tjänster, priser och verksamheter blir allt mer lika, blir relationen mellan människor ofta den faktor som avgör valet av leverantör, arbetsplats eller samarbetspartner. Bra bemötande och bra service är viktiga komponenter för att det ska bli bra möten som utgångspunkt för goda relationer. Men det är först med värdskap som utgångspunkt som det är möjligt att utveckla ett bemötande som är på samma gång professionellt som personligt välkomnande.
I värdskapets värld ser vi alla som gäster och det synsättet hjälper oss på vägen. Finns det en gäst – finns det också en värd som kan bjuda på ett gott värdskap. Som värd handlar det om att våga släppa fram sina talanger och uttrycka sin personlighet. Att verkligen vilja och våga tjäna varje människa som den hon är och att lyssna till det behov hon uttrycker. Värdskap är attityder och värderingar som visar sig i våra ord och handlingar. I värdskapet finns en insikt om att människor i sina yrkesroller och verksamheter tjänar andra och att vi i den processen bygger både glädje, stolthet och lönsamhet.
Ökad samverkan
Värdskap är på samma gång ett personligt förhållningssätt och en gemensam angelägenhet. Inom en organisation eller på en plats kan en satsning på att utveckla värdskap bli den sammanhållande länken och öppna nya möjligheter för samverkan. Med siktet inställt på ett gott värdskap blir det lättare att jobba gränsöverskridande, alla kan vara med och bidra och resultaten låter inte vänta på sig:
Bättre bemötande, service och tillgänglighet Samsyn runt värdegrund, attityd och kultur Motivation, inspiration och arbetsglädje Goda interna och externa relationer Ökad attraktionskraft och lönsamhet
Personlig utveckling
Värdskap är ett sätt att växa som människa! Att leva med välkomnande förhållningssätt är att öppna upp för alla möjligheter och människor vi möter. En viktig del i värdskapet är därför att välkomna sig själv, att vara tillfreds med den jag är, det jag gör och det jag har. Att välkomna förändring, välkomna framtiden.
Ett starkt ledarskap för sig själv och andra bygger på att man känner och är trygg i sig själv.
Utan en inre och fast värdegrund som kompass kommer våra handlingar mest bli ett resultat av slumpen. Människor runt omkring oss får svårt att veta hur de ska förhålla sig till oss, våra handlingar och beslut.
”För att välkomna andra, måste jag välkomna mig själv”.
Hållbar utveckling
Idag ska alla länder ha en strategi för hållbar utveckling. Inom ramen för FN har 17 sociala mål satts upp till 2030 där hållbarhet är en av grunderna.
Hållbar utveckling består av tre delar:
Ekologisk hållbarhet, som handlar om att långsiktigt bevara vattnens, jordens och ekosystemens produktionsförmåga och att minska påverkan på naturen och människans hälsa till vad de ”klarar av”. Social hållbarhet, som handlar om att bygga ett långsiktigt stabilt och dynamiskt samhälle där grundläggande mänskliga behov uppfylls. Ekonomisk hållbarhet, som handlar om att hushålla med mänskliga och materiella resurser på lång sikt.
Värdskap som praktisk filosofi bidrar till social hållbarhet genom sitt tjänande perspektiv, att bemöta och möta människor utifrån de behov de har.